top of page

Leasefiets: Is het de Juiste Keuze voor Jou?

Door de toename van de populariteit van fietsen als vervoersmiddel in Nederland, groeit ook de belangstelling voor leasefietsen als onderdeel van zakelijke mobiliteit. Nieuwsuur heeft een gedetailleerde kijk geboden op de voor- en nadelen van het gebruik van een leasefiets vanuit verschillende perspectieven, variërend van politieke betrokkenheid tot zakelijke overwegingen.
Nederland: Een Fietsland in Hart en Nieren

Met gemiddeld 1000 kilometer per jaar per persoon, wat gelijkstaat aan de afstand van hier tot Warschau, en een indrukwekkende 23 miljoen fietsen voor een populatie van 17 miljoen mensen, is Nederland wereldwijd bekend als fietsland. Deze populariteit zet de overheid ertoe aan om het aantal fietsers nog verder te laten groeien.


Stientje van Veldhoven (Minister voor Milieu en Wonen): "Tegen het einde van de kabinetsperiode wil ik graag nog eens 200.000 extra mensen op de fiets zien. Dat is een flinke ambitie."


De Fiets als Oplossing voor Verkeersproblemen

Hoewel fietsen in Nederland een traditionele manier van transport is, zijn de fietspaden in stedelijke gebieden al behoorlijk vol. Toch gelooft de minister dat de helft van de autoritten in Nederland van minder dan 7,5 kilometer zijn, een afstand die prima per fiets afgelegd kan worden. Dit zou niet alleen bijdragen aan een schonere lucht in steden, maar ook aan het verminderen van files.


De Introductie van Leasefietsen voor Bedrijven

Vanaf 1 januari wordt het voor bedrijven eenvoudiger om werknemers een leasefiets aan te bieden. Dit biedt niet alleen voordelen voor werknemers, maar ook voor werkgevers. Het vermindert parkeerruimte en geeft werknemers toegang tot hoogwaardige fietsen. Maar waar liggen precies de voordelen van fietslease?


De Voordelen van Fietslease

  • Vast Maandelijks Bedrag: Alle kosten, inclusief schade, diefstal, reparaties en onderhoud, zijn inbegrepen, waardoor onverwachte uitgaven worden vermeden.

  • Geen Grote Eenmalige Uitgave: Rijd op een nieuwe, betrouwbare (elektrische) fiets zonder een grote initiële investering.

  • Flexibiliteit aan het Einde van de Leaseperiode: Lever de fiets eenvoudig in of kies ervoor om opnieuw op een nieuwe fiets te rijden.

Verschillen in Leasemodellen

Er zijn verschillende leasemodellen, waarvan financial lease betekent dat je aan het einde van de looptijd eigenaar wordt. Fiscaal gezien kan dit voordelig zijn voor ondernemers. Operational lease daarentegen houdt in dat de verhuurder eigenaar blijft van de fiets.


Belastingvoordelen en Veranderingen in de Wetgeving

Vanaf 1 januari 2020 is er een jaarlijkse bijtelling van 7% voor privégebruik van de fiets, wat het voor werkgevers én werknemers aantrekkelijker maakt om een leasefiets te gebruiken.


Conclusie

De opkomst van leasefietsen biedt bedrijven nieuwe kansen om mobiliteit te bevorderen en werknemers een gezond en duurzaam alternatief te bieden voor woon-werkverkeer. Met veranderingen in wetgeving en belastingvoordelen kan het gebruik van leasefietsen aantrekkelijker zijn dan ooit tevoren.

Wil je meer weten over de impact van leasefietsen op jouw bedrijf en de fiscale voordelen? Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en overwegingen bij BikesLand Zakelijk.


コメント


bottom of page